вторник, 26 апреля 2016 г.

Токсичні батьки

 
Йдеться про батьків (та інших людей), чия поведінка має стійкий, безальтернативний характер. Ці батьки не змінюють своїх переконань, не сумніваються в істинності своїх поглядів, мало схильні до саморозвитку, бо вважають, що вже його «завершили».

Дитина в усьому залежить від дорослого. Вона беззахисна перед всемогутніми, у кілька разів вищими, сильнішими, розумнішими батьками. Батьки для дитини - це їжа, притулок, і, що найважливіше, - єдине доступне в дитячі роки джерело задоволення душевних, людських потреб у любові, спілкуванні, ніжності, схваленні, теплоті. Постійне «задоволення» цих потреб збоченим способом - критикою, лайкою, бурчанням, глузуванням призводить до серйозних і глибоких травм особистості.

Дитині нестерпно визнавати, що батьки можуть помилятися, чинити з нею жорстоко, грубо. Легше повірити в те, що ти сам поганий, сам винен у такому ставленні, сам довів, словом, сам у всьому винен. До того ж, батьки, постійно в цьому переконують.

Такий досвід дорослішання

- руйнує самооцінку дитини;
- підриває впевненість у собі;
- прищеплює негативне сприйняття самого себе;
- вчить жити в страху;
- прищеплює почуття провини, позбавляє самоповаги, самостійності;
- прищеплює почуття безпорадності, нікчемності, відсутність будь-якої гідності;
- дитина почуває себе «негідною» любові, симпатії, навіть хорошого ставлення.

Звісно, усі батьки іноді можуть покомандувати, покритикувати, вдатися до маніпуляції. І це нормально. Ненормальною ситуація стає тоді, коли людина тільки й використовує ці методи у спілкуванні. Розрізнити «нормальність» від «токсичності» можна:
- За стабільністю (дитину критикують щодня і за все)
- За ступенем руйнівних наслідків (Наприклад, «погані» результати психологічних тестів, постійна і висока тривожність, відсутність здорових, теплих, близьких і радісних стосунків, часто спостерігається депресія, пригніченість, безініціативність)

Чи не впізнаєте ви когось у цьому портреті?

З книги Сьюзан Форвард «Токсичні батьки».
 
Відвідайте нашу сторінку SuperKidsTips
 
Батьківство. Виховання. Діти. Стосунки. Сім'я. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий