среда, 27 апреля 2016 г.

Жадібний малюк


У житті кожної мами настає час, коли її дитина стає жадібною і зовсім відмовляється ділитися. Кричить «Моє!!!» як про свої, так і про чужі іграшки, які опинилися у неї в руках. Часто в цей період батьків охоплюють складні емоції і думки, наприклад:
«Моя дитина росте егоїстом».
«Він не матиме друзів».
«Що люди скажуть?»

Маємо хорошу новину. Такий період буває в кожної дитини. Певною мірою, це пов'язано з природним психічним розвитком. Якщо так відбувається, можете бути спокійні:

- Дитина розвивається.
- Дитина розвивається нормально.
- Така поведінка не потребує корекції.
- Цей період минеться сам собою.

Річ у тому, що дитина ототожнює себе з предметами. І те, що у неї в руці, це ніби продовження самої руки. Звісно, малюк протестує, бо не хоче віддавати частинку себе. Так само дитина не оперує поняттям часу. Їй здається, що іграшку заберуть «з кінцями» і все. Усвідомлення свого і чужого формується пізніше.

Чого робити категорично не варто:

- Змушувати дитину ділитися.
- Називати дитину жадібною.
- Соромити, читати мораль про життя.
- Сильно хвалити малюка, якщо він поділився.

Що робити марно:

- Пробувати пояснювати, що треба ділитися.
- Умовляти.

Що потрібно:

- Бути поруч і не допускати фізичної агресії щодо інших дітей. Якщо дитина хоче забрати свою іграшку, треба попросити її віддати. Якщо чужий малюк не хоче віддати іграшку сам, зверніться до його мами (тата, няні) і попросіть повернути іграшку.

- Ненав'язливо показувати дитині, як відбувається обмін іграшками. Пояснювати, що іграшку обов’язково повернуть.

- Перед виходом із дому розповідати малюку про ситуації на дитячому майданчику. Наприклад, якщо ви берете відерця, лопатки і формочки для пісочні, інші дітки можуть їх брати. Якщо дитина не погоджується, доведеться гратися в пісочні самому або натомість погойдатися на гойдалці.

- Співчувати дитині, коли з нею відмовляються ділитися і коротко пояснювати, що господар має право не давати свої речі, якщо не хоче.

- Самим бути щедрими.

- Поважати свій і чужий простір.

Автор: психолог, психотерапевт Ольга Турчина. 

Відвідайте нашу сторінку SuperKidsTips

Виховання. Діти. Конфлікт. Порада.

Комментариев нет:

Отправить комментарий