пятница, 1 апреля 2016 г.

Що робити з плаксивістю?


Запитання:
Моїй донечці 5 років. Вихована, ніжна, але й активна, з характером та амбіціями. Останнім часом стали виникати конфліктні ситуації з сусідськими дітьми щодо того, хто перший добіжить чи хто перший залізе на гірку. У цих дітей бути першим - безапеляційне бажання. Доні зазвичай байдуже, перша вона чи ні. Та коли вони зустрічаються, донька поступатися теж не хоче. Коли вона не перемагає, одразу плаче. Як боротися з плаксивістю? Розповідаю їй про те, чому не треба плакати, але вона все одно засмучується. А скоро школа, з дражнилками і прізвиськами. Не xочу, щоб вона стала, наприклад, плаксою. Як боротися з плаксивістю? Із сором'язливістю? Дякую заздалегідь!


Відповідь психолога:
Варто розібратися, що саме для вашої донечки означає «бути першою». Тобто, чому це так важливо? Крім того, дитині справді буває гірко від того, що її перемагають. Пригадайте, що відчуваєте ви, коли щось не вдається... Тому плач після поразки - це цілком нормальна реакція. Фрази: "не плач, нема чого плакати, не можна плакати" — це прямі заперечення її почуттів, від чого стає ще неприємніше і ще більше хочеться плакати. Прийміть почуття дівчинки словами: «Ти засмутилася. Ти хотіла бути першою. Тобі аж до сліз неприємно." Важливо! Це треба говорити стверджувально, а не запитально. Таким чином ви покажете донечці, що розумієте її і відчуваєте те саме, що й вона. І це нормально. Тоді вона відкриється вам і більше розповість про свої переживання. У такий спосіб ви глибше пізнаєте донечку і зрозумієте істинну причину її плачу.
А ще простежте за собою та іншими членами родини. Як ви реагуєте на невдачі та поразки? Адже дитина бере приклад саме з батьків. Тому покажіть їй на власному прикладі, як виходити із таких ситуацій.

Дякуємо за відповідь фахівцям сайту «Дитячий психолог» https://www.facebook.com/myroditeli/


Відвідайте нашу сторінку SuperKidsTips

Виховання. Діти. Порада.

Комментариев нет:

Отправить комментарий